Ana SayfaAçıklamaTürkiye genelindeki yeni ihale sürecine dair açıklamamız

Türkiye genelindeki yeni ihale sürecine dair açıklamamız

Geçtiğimiz ihale döneminde ayrım/sevk ve dağıtım personeli olmak ve çalışılan illere göre değişkenlik göstermek üzere PTT taşeron işçileri asgari ücretin %30 %35 %40 fazlasına çalışmaktaydı. Bu ücretlere yol ve yemeğin de dahil olduğu söylenmekteydi ancak bordroda herhangi bir sosyal hak yansıması bulunmamaktaydı.

2022 yılı için 01.08’de (1 Ağustos) başlayacak ihale dönemi konusunda bazı söylentiler ve memurlardan alınan bilgiler bulunmaktadır. Yeni düzenlemede asgari ücretin %10 %15 %20 fazlası ve 25 TL yemek 15 TL yol ücretinin ayrıca verilecek şekilde ihale yapıldığı söylenmektedir. Yol-yemek ücreti ayrı verileceği için işçinin yıllık izin kullandığı ve rapor aldığı günler için kesinti uygulanacaktır. Ayrıca performans ücreti uygulamasına geçileceği fakat bu performans ücretinin neye göre nasıl belirleneceğinin belli olmadığı söylenmektedir. Bir kamu kurumu olan PTT verilen hakkın geri alınamayacağını da bilmelidir. Bu konuda yapacağımız hukuki başvurular saklıdır. Enflasyonun altında ezilen emekçiler asgari ücrete ara zam beklerken mevcut haklarımızın da elimizden alınması en basit tabirle insanlık dışıdır.

Bugüne kadar PTT bünyesinde taşeron işçilerin öncelendiği tek bir karar kendiliğinden çıkmamıştır. Bu durumda da mevcut durumda dağıtım kotasını yetiştiremeyen dağıtıcıların performans ücretine geçirilmesinin altı boştur. Bu sistem yalnızca kurum içinde işçilerin arasında rekabet ortamı yaratmaya ve kazancı düşen işçilere ev kiralarını ödeyebilmelerinin ailelerini geçindirebilmelerinin tek yolunun daha çok çalışmak olduğunu dayatmaya yarayacaktır. Senelerdir %30, %35 ve %40 üstüne yol yemek ücreti eklenmesi gerektiğini de ifade ediyoruz. Acilen yeni sözleşme bu şekilde güncellenmeli ve işçilere dayatılan bu kölelik sözleşmesi ortadan kaldırılmalıdır. Bu haliyle büyük ayıptır.

Biz PTT-SEN olarak, kurum içindeki imkanların asla taşeron işçiler için kullanılmamasına, milyonlarca liralık tazminatların yöneticiler için tek kalemde harcandığı konuşulurken bize toplu sözleşme hakkımızı kullanmak istediğimizde paramız yok diyen taşeron patronlarının ve PTT AŞ’nin karşısında olduğumuzu bir kez daha duyuruyoruz. Bu yoğun hak kaybı işkolunda faaliyet yürüten başta Posta-İş ve Öz Haber-İş olmak üzere işverenlerle birlikte hareket eden sarı/bürokratik çantacı sendikaların da suçudur. İşçileri patronlarla yaptıkları özel görüşmelerle ortada bırakmışlardır. Bu kurumun yükünü her işi en ağır koşullarda yapan taşeron işçiler çekmektedir. Tüm kardeşlerimiz haklarımızı bilmek bir arada olmak için sendikanıza üye olun ve sarı sendikalardan kurtulun! Her zaman yanınızdayız.

Most Popular