Ana SayfaAçıklama1 Mayıs ve tam kapanmaya dair açıklamamız

1 Mayıs ve tam kapanmaya dair açıklamamız

İşçilerin uluslararası Birlik, Dayanışma ve Mücadele Günü 1 Mayıs’ı bu sene de pandemi koşullarında karşılıyoruz. Geçtiğimiz bir yılda dönemsel olarak getirilen kapanmalardan PTT A.Ş. bünyesinde çalışan taşeronlar tıpkı diğer işçi kardeşlerimiz gibi yararlanamadı ve bizler hayatlarımız pahasına çalışmaya devam ettik. Yine bu süreçte, taşeron işçilerin kölece koşullarda çalışmasına karşı Anayasal hakları olan sendika kurma ve sendikalı olma, toplu iş sözleşmeleri yoluyla kazanımlar elde etme haklarını savunduğumuz ve bunu bir hayalden gerçeğe dönüştürdüğümüz için PTT-Sen ve PTT Kargo-Sen yöneticileri olarak işlerimizden edildik. Ancak bir an olsun mücadelemizden vazgeçmedik.

Bizlere koronavirüs önlemi çerçevesinde kapıyı arala, pencereyi aç diyenleri, merkezlerde pozitif çıkan işçiler olması ve sendikamızın defalarca temaslı işçilerin olduğu merkezlerde işe ara verilmesine yönelik yaptığı tüm uyarı ve taleplere rağmen işe aralıksız devam edenleri unutmadık. Bu nedenle işçilerin mücadele gününü coşkuyla karşılıyor, milyonlarca işçinin ölümüne çalıştırılmaya devam edildiği bir düzlemde 1 Mayıs yasaklarını üyelerimize ve işçi kardeşlerimize karşı sorumluluğumuz nedeniyle tanımıyoruz. 181 yıllık bir kurum olan PTT A.Ş.’nin durdurak bilmeden çalışan, asıl işin tüm yükünü üstlenen taşeron işçileri olarak en başta kadro talebimiz olmak üzere salgın dönemine yönelik taleplerimizi kamuoyu ile paylaşıyoruz.

’’Tam kapanma’’ adı altında işçilere getirilen tam çalışma programında geçecek 1 Mayıs mücadele günümüzde taleplerimiz aşağıdaki gibidir:

  • Özel şirketler aradan çıkartılıp tüm taşeron işçilere kadro sağlanmalı,
  • Çalışma düzeni içerisinde işçilerin sağlığını riske atacak bütün işler durdurulmalı ve iyileştirmeler yapılmalı,
  • Statü gözetmeksizin işçilerin kalabalık çalıştığı ortamlarda gerekli hijyen şartları sağlanmalı ve işçilere düzenli ve ücretsiz olarak test yapılmalı,
  • Okulların tatil edilmesiyle beraber 10 yaşından küçük çocuğu olan anne ve babalara derhal ücretli izin verilmeli,
  • Sağlık Bakanlığı’nın da belirlediği risk grubunda olan belli bir yaşın üstündekiler, hamile kadın işçiler ve kronik rahatsızlığı olanlar derhal ücretli izne çıkarılmalı,
  • Aşılama hızı artırılmalı ve işçilere aşılamada öncelik tanınmalı. Aşıda patent kaldırılarak ücretsiz sağlanmalı,
  • Kod-29 (yeni eklenen diğer kodlarla birlikte) ve ücretsiz izinler kaldırılmalı, bu uygulamalarla haksızlığa uğratılmış tüm işçilerin hakları geri verilmeli,
  • 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’na göre ciddi ve yakın tehlike ile karşı karşıya kalınan durumlarda gerekli önlemler acilen alınmalıdır.

Tüm üyelerimizin ve işçi arkadaşlarımızın birlik, dayanışma ve mücadele gününü kutluyor, PTT A.Ş. bünyesinde çalışan 14 bin taşeron işçiyi tek tek selamlıyoruz.

Most Popular